"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

2025 Yılı 1416 Burslarıyla 811 Öğrenci Lisansüstü Eğitim İçin Yurt Dışına Gönderilecek

Yazdır

admin

Yönetici
Üye
Millî Eğitim Bakanlığı, 2025 yılı kapsamında 1416 sayılı Kanun doğrultusunda lisansüstü eğitim almak üzere 811 öğrencinin yurt dışına gönderileceğini duyurdu. Resmî burslu öğrenci statüsünde sağlanacak program için başvurular, 19–30 Aralık 2025 tarihleri arasında alınacak.

Başvurular, Bakanlık tarafından yürütülen REBUS (Resmî Burslu Öğrenci Sistemi) üzerinden gerçekleştirilecek.

Amaç: Nitelikli İnsan Kaynağı Yetiştirmek

1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun” kapsamında yürütülen programla; üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacının ve kamu kurumlarının uzman personel gereksiniminin karşılanması hedefleniyor. Bursiyerler, lisansüstü eğitimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüğüyle Türkiye’ye dönecek.

Bu kapsamda, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2025 Yılı 1416 Bursları Başvuru ve Tercih Kılavuzu” yayımlandı.

Kimler Başvurabilecek?

Kılavuza göre adaylarda aranan temel şartlar şu şekilde:

• İlgili lisans programlarından mezun olmak
  • Son 5 yıl içinde ALES’ten en az 75 puan almış olmak
  • Lisans not ortalaması: 4 üzerinden en az 2,50 veya 100 üzerinden en az 65
  • Yüksek lisans için 30 yaşını, doktora için 33 yaşını doldurmamış olmak

Kontenjan Dağılımı Açıklandı

2025 yılı için ayrılan 811 kontenjanın dağılımı şöyle:

• 21 farklı kamu kurumu adına: 125 kontenjan
  • 72 yükseköğretim kurumu adına: 673 kontenjan
  • Millî Eğitim Bakanlığı adına: 13 kontenjan

Toplam kontenjanların 703’ü stratejik ve öncelikli alanlar kapsamında belirlendi.

45 Ülkede Eğitim İmkânı

Programa, 477 farklı lisans mezuniyet alanından başvuru yapılabilecek. Burs kazanan adaylar, 45 farklı ülkede lisansüstü öğrenim görebilecek.

Öne çıkan lisans mezuniyet alanları arasında:

• Elektrik-elektronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve haberleşme mühendisliği
  • Malzeme ve uçak mühendisliği
  • Ekonomi, iktisat, istatistik, hukuk
  • Özel eğitim öğretmenliği

yer alıyor.

Stratejik Alanlar Ön Planda

Almanya, Japonya, Çin, Fransa ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu ülkelerde bursiyerlerin eğitim alacağı başlıca alanlar ise:

• Yapay zekâ
  • Yarı iletkenler ve çip teknolojileri
  • Yeşil dönüşüm
  • Uzay ve uydu teknolojileri
  • Nükleer enerji
  • Akıllı şehirler
  • Siber güvenlik ve hukuk

Başvurular Nereden Yapılacak?

Adaylar, başvurularını rebus.meb.gov.tr adresi üzerinden 19–30 Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirebilecek.
2025 Yılı 1416 Bursları Başvuru ve Tercih Kılavuzu’na ise meb.ai/UEr9B6E bağlantısından ulaşılabiliyor.

• Geri