"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

Görevinden İstifa Eden Öğretmenler İçin Yeni Sistem: AGS Sınavı ve Akademi Eğitimi

 Yazdır

admin

Yönetici
Üye
Katılım
25 Ocak 2025
Mesajlar
83
Tepkime puanı
9
Puan
8
istifa eden öğretmen.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlik mesleğini icra eden, ancak yıllar sonra görevinden istifa etmek isteyen eğitimciler için yeni bir sistem uygulamaya koyuyor. Bu yenilikle birlikte, öğretmenlerin yeniden göreve dönmesi için geçmeleri gereken bazı zorunluluklar ve süreçler netleşmiş durumda. İşte, öğretmenlerin görevinden istifa ettikten sonra yeniden eğitim sektörüne dönmek istediklerinde karşılaşacakları yenilikler.


Yeni Akademi Eğitimi Kararı ve İstifa Sonrası Süreç​

MEB'in aldığı karara göre, bu yıl itibariyle öğretmen alımlarında yeni bir dönem başlıyor. Bu süreçte, özellikle istifa edip tekrar öğretmenlik yapmak isteyenlerin nasıl değerlendirileceği ve hangi sınavlara tabi tutulacakları merak ediliyordu. 13 Temmuz’da yapılacak olan AGS (Akademi Giriş Sınavı) sınavı ile birlikte, öğretmenlerin yeniden akademiye kabul edilme süreci de başlıyor.


İstifa Eden Öğretmenler İçin AGS Sınavı Zorunluluğu​

Yeni sistemle birlikte, yıllar önce KPSS ile öğretmenlik görevine başlamış bir öğretmenin, istifa ettikten sonra tekrar görevine dönmesi için AGS sınavına girmesi gerekecek. Bu sınav, öğretmenlik mesleğine geri dönmek isteyenlerin geçmesi gereken bir ön koşul olacak. Yalnızca bu sınavda başarılı olan öğretmenler, yeni sistemin belirlediği diğer şartları da yerine getirdiklerinde göreve geri dönebilmek için başvuruda bulunabilecek.


Yenilenen Sistemdeki Değişiklikler​

Daha önce, 2011 yılına kadar istifa eden bir öğretmen açıktan atama yoluyla yeniden öğretmenlik yapabiliyordu. Ancak yapılan son yeniliklerle birlikte, sözleşmeli öğretmenlik uygulamaları ve bu sistemin arkasındaki yasal düzenlemelerle birlikte, geriye dönüşün yolu tamamen değişti. Artık öğretmenlerin, yalnızca yazılı ve uygulamalı sınavlar ile yeniden öğretmen olabilmesinin yolu açıldı.

Bu bağlamda, AGS sınavı, öğretmenliğe geri dönmek isteyenlerin önünde büyük bir engel haline geldi. Öğretmenler, yeniden devlet memurluğuna atanabilmek için, AGS sınavını geçtikten sonra öğretmenlik için gerekli diğer şartları da tamamlamak zorundalar.

Memurların Çekilme Durumu ve Atama Süreci​

Bir öğretmen ya da devlet memuru, görevli olduğu kuruma yazılı bir dilekçe vererek görevinden istifa edebiliyor. Ayrıca, kesintisiz şekilde 10 gün görevine gitmediğinde de memurluktan çekilmiş sayılıyor. Ancak, istifa eden bir kişi, 6 ay geçmeden yeniden devlet memurluğuna atanamıyor. Bu da, devlet memurluğuna geri dönmek isteyen öğretmenlerin, belli bir süre beklemeleri gerektiği anlamına geliyor.


Ücretsiz İzin ve Yasal Haklar​

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, öğretmenlerin ve diğer devlet memurlarının yasal haklarını belirliyor. Buna göre, öğretmenler bir yıl süreyle ücretsiz izin alabiliyorlar. Ancak, ücretsiz izinle ilgili herhangi bir olumsuz durum olmadığında, öğretmenlerin yeniden görevlerine dönmeleri için AGS sınavına girme şartı geçerli olacak.


Sonuç​

Yeni düzenlemeyle birlikte, öğretmenlerin görevinden istifa ettikten sonra öğretmenlik mesleğine geri dönmesi, artık belirli bir sınav süreci ve akademi eğitimi ile mümkün olacak. Bu yenilik, öğretmenlik mesleğine geri dönmek isteyenler için zorlu bir süreç oluşturabilir, ancak eğitimdeki kaliteyi artırmak ve şeffaf bir alım süreci oluşturmak açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
 
  • Geri
    Üst