Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenleri yakından ilgilendiren alan değişikliği sürecinde önemli bir düzenlemeye gidildi. Yapılan güncellemeyle birlikte sürecin planlanması ve yürütülmesinde Milli Eğitim Akademisi merkezi rol üstlenecek.
Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenler, mezuniyetlerine uygun olması kaydıyla farklı bir alana geçiş yapabiliyor. Yönetmeliğin 40. maddesinde yer alan hükümlere göre alan değişikliği başvurularında şu şartlar aranıyor:
ÖĞRETMENLERİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ için tıklayınız
Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenler, mezuniyetlerine uygun olması kaydıyla farklı bir alana geçiş yapabiliyor. Yönetmeliğin 40. maddesinde yer alan hükümlere göre alan değişikliği başvurularında şu şartlar aranıyor:
- Öğretmenin, atanmak istediği alanla uyumlu ikinci bir lisans diplomasına sahip olması gerekiyor.
- Sözleşmeli öğretmenlikten kadroya geçenler için, kadroya geçişten sonra en az 1 yıl görev yapmış olma şartı bulunuyor.
- Değerlendirmede hizmet puanı üstünlüğü esas alınıyor; puan eşitliğinde ise öğretmenlikteki hizmet süresi dikkate alınıyor.
Yeni yapılanma: Koordinasyon Akademi’de
2025 yılı Aralık ayında yayımlanan Tebliğler Dergisi’ndeki güncel düzenlemeyle, alan değişikliği takvimi ve uygulama esaslarının koordinasyonunda kurumsal bir değişikliğe gidildi. Daha önce İnsan Kaynakları ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme birimlerince yürütülen süreç, artık Milli Eğitim Akademisi Başkanlığı tarafından koordine edilecek.Süreç nasıl işleyecek?
Alan değişikliği uygulamaları; illerdeki branş doluluk oranları ve Bakanlık tarafından yayımlanacak özel duyurular doğrultusunda gerçekleştirilecek. Başvuru tarihleri, kontenjanlar ve uygulama detaylarının, önümüzdeki dönemde Milli Eğitim Akademisi koordinasyonunda ilan edilmesi bekleniyor.ÖĞRETMENLERİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ için tıklayınız