Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise öğrencileri ve mezunların üniversiteye hazırlık sürecinde daha etkili bir şekilde hedeflerine ulaşabilmesi amacıyla geliştirdiği yapay zeka destekli bireysel öğrenme platformu MEBİ’yi, bugüne kadar 1 milyon 185 bin öğrenci kullandı. MEBİ, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yapılan yeni müfredat değişiklikleriyle birlikte "beceri temelli" eğitimi desteklemek amacıyla öğrencilere kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunuyor.
MEBİ’nin Kapsamı ve Kullanıcı Sayısı
21 Ekim 2024 tarihinde erişime açılan MEBİ, öğrencilere özel öğrenme fırsatları sunarak, öğrenme süreçlerini bireysel ihtiyaçlarına göre şekillendirmelerini sağlıyor. Platformu aktif olarak kullanan 9, 10, 11 ve 12'nci sınıf öğrencileri ile mezunlar, kişisel öğrenme süreçlerini tamamen özelleştirebiliyor. MEBİ’yi kullanan öğrenciler arasında 9. sınıftan 271 bin 612, 10. sınıftan 159 bin 957, 11. sınıftan 174 bin 661, 12. sınıftan 235 bin 625 öğrenci yer alırken, mezunlardan ise 158 bin 330 kişi bu platformu tercih etti.
Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlanıyor
MEB, MEBİ platformu ile eğitimde fırsat eşitliğini artırmayı hedefliyor. Coğrafi veya sosyoekonomik farklılıkları ortadan kaldırarak tüm öğrencilere eşit eğitim fırsatları sunan platform, dezavantajlı öğrenciler için ücretsiz ve kapsamlı eğitim kaynakları sağlıyor. Öğrenciler, seviyelerine uygun içeriklerle öğrenme süreçlerini kendi hızlarında ilerletebiliyor, böylece eğitimde eşitlik güçlendiriliyor.
Sosyoekonomik Destek ve Kullanım İstatistikleri
MEBİ, mobil uyumluluğu sayesinde 597 bin 809 kez indirildi. Kullanıcılarının yüzde 55,9'u mobil cihazlardan, yüzde 36,3'ü masaüstü cihazlardan, yüzde 7,8'i ise tabletlerden erişim sağladı. Platformda şu ana kadar toplam 55 milyon 172 bin 37 soru çözüldü. Bu, MEBİ’nin etkili bir şekilde öğrencilerin akademik başarılarını artırmada ne kadar etkin olduğunu gösteriyor.
YKS Denemelerine 300 Binden Fazla Katılım
YKS'ye hazırlanan öğrenciler için özel olarak geliştirilen konu anlatım videoları, soru çözümleri ve deneme sınavları da platformda yer alıyor. 2025 yılı itibariyle düzenlenen YKS denemelerine şimdiye kadar 300 bin 615 öğrenci katıldı. Deneme sınavları, haziran ayına kadar devam edecek.
MEBİ’ye Erişim
MEBİ platformuna, "mebi.eba.gov.tr" adresinden ve mobil uygulama marketlerinden erişilebiliyor. Öğrenciler, MEBİ’nin sunduğu kişiye özel öğrenme imkanlarından faydalanarak sınavlara daha etkili hazırlanabiliyor.