Öğretmen Eğitim Ödeneği İşlemleri
Eğitim ödeneği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 32. Maddesine göre öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olan, fiilen öğretmenlik yapan personele ödenen bir ödenektir. Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmenler, okul müdürleri, yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, eğitim uzmanları ve eğitim uzman yardımcıları bu ödenekten yararlanabilirler. Ancak hizmetli, memur gibi devlet çalışanları bu ödeneği alamazlar.
Eğitim ödeneği, çeşitli sebeplerle (askerlik, doğum izni, ücretsiz izin vb.) eylül ayında fiilen görevde olmayan öğretmenlere, eğitim öğretim yılı içerisinde göreve başlamalarıyla orantılı bir şekilde ödenir.
Eğitim öğretim ödeneği, her yıl yüzde 2,5 oranında artmaktadır. Bu oran, Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına dayanır. Eğitim ödeneği, öğretmenlerin kırtasiye parası olarak da bilinir ve öğretim yılına hazırlık ödeneği bu oranla artış gösterir.
Ayrıca, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda, öğretim yılına hazırlık ödeneği hakkında şu hatırlatma yapılmıştır:
Eğitim ödeneği, öğretmenlerin yıllık hazırlık ve eğitim için kullandıkları araç gereçlerin karşılanmasında önemli bir finansal destektir. Bu ödeneğin zamanında ve doğru şekilde alınabilmesi için başvuruların belirtilen tarihlerde yapılması gerekmektedir.
Eğitim Ödeneği Nedir?
Eğitim ödeneği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 32. Maddesine göre öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olan, fiilen öğretmenlik yapan personele ödenen bir ödenektir. Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmenler, okul müdürleri, yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, eğitim uzmanları ve eğitim uzman yardımcıları bu ödenekten yararlanabilirler. Ancak hizmetli, memur gibi devlet çalışanları bu ödeneği alamazlar.
Eğitim ödeneği, çeşitli sebeplerle (askerlik, doğum izni, ücretsiz izin vb.) eylül ayında fiilen görevde olmayan öğretmenlere, eğitim öğretim yılı içerisinde göreve başlamalarıyla orantılı bir şekilde ödenir.
Eğitim Ödeneği Ne Kadardır?
Eğitim öğretim ödeneği, her yıl yüzde 2,5 oranında artmaktadır. Bu oran, Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına dayanır. Eğitim ödeneği, öğretmenlerin kırtasiye parası olarak da bilinir ve öğretim yılına hazırlık ödeneği bu oranla artış gösterir.
Öğretmenlere Eğitim Ödeneği Ne Zaman Verilecektir?
2025 yılı için öğretim yılına hazırlık ödeneği, 12 Eylül 2025 tarihinden itibaren öğretmenlere ödenecektir.Ayrıca, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda, öğretim yılına hazırlık ödeneği hakkında şu hatırlatma yapılmıştır:
- Öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara, ödeneğin yüzde 75'i ödenir.
- Birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayan öğretmenlere ise, ödeneğin yüzde 50'si ödenir.
Göreve Geç Başlayan veya Tayin Sürecinde Olan Öğretmenler
Yeni atanan öğretmenler, okullarına başladığında diğer öğretmenlerin almış olduğu eğitim ödeneğinden faydalanamazlar. Bu öğretmenlerin eğitim ödeneği alabilmesi için okula dilekçe vermeleri gerekmektedir.Gerekli Dilekçe Örneği
Eğitim ödeneği almak isteyen öğretmenler, eğitim ödeneği alma dilekçesini okullarına ileterek bu işlemi başlatabilirler. Örnek dilekçe için belirli kaynaklardan erişim sağlanabilir.Eğitim ödeneği, öğretmenlerin yıllık hazırlık ve eğitim için kullandıkları araç gereçlerin karşılanmasında önemli bir finansal destektir. Bu ödeneğin zamanında ve doğru şekilde alınabilmesi için başvuruların belirtilen tarihlerde yapılması gerekmektedir.