"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

Öğretmen Hizmet İçi Eğitim Yolluk ve Yevmiye İşlemleri

Yazdır

admin

Yönetici
Üye
Öğretmen Hizmet İçi Eğitim Yolluk ve Yevmiye İşlemleri

Görev mahalli dışında gerçekleştirilen temel ve hazırlayıcı eğitimler ile hizmet içi eğitime katılan kadrolu, sözleşmeli öğretmenler ve aday öğretmenlere, katıldıkları eğitimler nedeniyle Harcırah Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca yol masrafı ve geçici görev gündeliği ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme, aynı kanunun 42. maddesine göre hesaplanmaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na Göre Yolluk ve Gündelik Ödemeleri

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Yolluk Giderleri ve Gündelikleri" başlıklı 177. maddesinde, "Devlet memurlarından bir görevin yerine getirilmesi amacıyla sürekli ya da geçici olarak görev yerinden ayrılanlara yol giderleri ve gündelikler, yolluklarla ilgili özel kanun hükümlerine göre ödenir. Sözleşmeli personelin yol masrafları ve gündelikleri ise sözleşmelerine göre ödenir." ifadesi yer almaktadır.

Harcırah Kanunu’na Göre Ödemeler

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun "Yurtiçi ve Yurtdışında Kurslara Katılanlara Verilecek Gündelik" başlıklı 37. maddesinin 1. fıkrasında, "Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında düzenlenen kurslara gönderilenlere, bu kanuna göre geçici görev gündeliği verilir." denilmektedir.

Sözleşmeli Personel için Yolluk ve Gündelik Ödemeleri

Sözleşmeli personelin geçici görevdeki yol masrafları ve gündelikleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na uygun olarak sözleşmelerde belirlenen sınırlar dahilinde ödenir. Sözleşmeli öğretmenler için ise, görev yeri dışında geçici olarak görevlendirildiklerinde, gündelik ve yol giderleri, kadrolu öğretmenlerle aynı unvan, hizmet yılı ve öğrenim durumu dikkate alınarak, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre hesaplanır.

Geçici Görev Gündeliği Hesaplaması

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 42. maddesi, geçici görevlendirmelerde ödenebilecek gündeliklerin sınırlarını belirlemektedir. Buna göre:
  • Yurtiçinde aynı görev için bir yıl içinde 180 günden fazla gündelik ödenemez. İlk 90 gün için tam, sonraki 90 gün için ise 2/3 oranında ödeme yapılır.
  • Yurtdışında ise ilk 180 gün için tam gündelik, sonraki günlerde ise 2/3 oranında ödeme yapılır.

Yolluk ve Yevmiye Gerektirmeyen Eğitimler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli yazılarında, seminerlerin ve hizmet içi eğitimlerin, zorunlu olmadıkça katılımcılara yolluk ve yevmiye ödemesi yapılmadan, il veya ilçe merkezlerinde düzenlenebileceği belirtilmiştir. Ancak, görev mahalli dışında düzenlenen eğitimler için öğretmenlere yolluk ve yevmiye ödenmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir.

Görev mahalli dışında düzenlenen temel, hazırlayıcı eğitimler ve hizmet içi eğitimlere katılan öğretmenlere, Harcırah Kanunu’na göre yol masrafı ve geçici görev gündeliği ödenmesi gerekmektedir. Bu ödemeler, ilgili yazılara ve belirlenen kurallara göre hesaplanarak yapılmalıdır.

Seminer Yevmiye ve Yolluk Dilekçesi
Dilekçenizi indirmek için buraya tıklayın.

Ekli dosyalar

• Geri