Yönetmeliğe göre öğretmenlerin e-okul uygulamasına yoklama girmesi zorunlu değildir. Asıl yükümlülük, yoklamanın yazılı olarak kaydedilmesidir. Bu nedenle, biz de okulda iki defa yapılan duyuruda, birinde sözlü olarak, diğerinde ise kurulda MEB’in bu konuda yapılacak düzenlemeleri belirttiği söylendiği halde, ben hiçbir zaman e-okul üzerinden yoklama girmedim. Sözlü açıklamalarımı yaptıktan sonra müdürüm de bir daha bu konuda bana herhangi bir şey söylemedi.
Zaten hem e-okul sistemine hem de sınıf defterine yoklama girmek, öğretmenler için iki kat iş yükü oluşturuyor. Ancak bu durum, müdür yardımcılarının işini kolaylaştırıyor, çünkü yoklama sisteme girdiğinde en son müdür yardımcıları tarafından kontrol ediliyor ve işin sonunda sisteme düşen yoklama kaydı onlara ulaşmış oluyor.
Eğer böyle bir zorunluluk olsa bile, MEB’in gerekli araçları sağladığı takdirde, sistemde oluşabilecek arızalar yazılı olarak bildirilirse, öğretmen hakkında işlem yapılmaması gerekir. Ayrıca, etkileşimli tahtadan yoklama girişi yapılması durumunda, şifre güvenliği konusunda da riskler ortaya çıkabilir.
Not olarak, eğer çok zorlayıcı değilse ve okul kalabalıksa, idarenin işini kolaylaştırmak adına yoklama girmenizi tavsiye ederim.