"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

Özel Kurumda Çalışan Öğretmen Evlilik Nedeniyle Tazminat Alabilir mi?

Özel Kurumda Çalışan Öğretmen Evlilik Nedeniyle Tazminat Alabilir mi?

admin admin - #1
Evet, kadın öğretmenler, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereği evlendikten sonraki 1 yıl içinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.
Bu hak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda çalışanlar için de geçerlidir, çünkü özel kurumlar da iş kanununa tabidir.

📅 Örnek Durum:​

Diyelim ki bir öğretmen;
  • Özel bir rehabilitasyon merkezinde veya özel okulda çalışıyor,
  • Sigortası 28 Ağustos 2024’te başladı,
  • 6 Temmuz 2025’te evlendi,
  • Ocak 2026’da MEB’e ataması yapılacak,
    ve öğretmen Kasım 2025’te (yani evlilik tarihinden sonraki 4. ayda) “evlilik nedeniyle” ayrılmak istiyor.

➡️ Bu durumda kıdem tazminatı hakkı vardır.
Çünkü;
  • 1 yılı aşkın süredir aynı işyerinde çalışıyor,
  • Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl geçmeden ayrılıyor,
  • Ayrılma nedeni “evlilik” olarak dilekçede açıkça belirtiliyor.

⚖️ Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Bu hak sadece kadın çalışanlara tanınmıştır.
  • İhbar tazminatı talep edilemez (çünkü kendi isteğiyle ayrılma söz konusudur).
  • Dilekçeye evlilik cüzdanı fotokopisi mutlaka eklenmelidir.
  • İşveren tazminat ödemeyi reddederse, çalışan İŞKUR veya arabuluculuk yoluyla hakkını alabilir.

🏫 MEB’e Atanacak Öğretmenler İçin Ek Bilgi​

Evlilik nedeniyle ayrılıp kıdem tazminatını aldıktan sonra, MEB kadrolu öğretmenliğe atanmak bu hakkı ortadan kaldırmaz.
Yani özel kurumdan evlilik gerekçesiyle ayrılıp tazminat alınabilir, ardından kamuya atanmak mevzuata aykırı değildir.

💡 Sonuç​

Evlilik nedeniyle işten ayrılma hakkı, kadın öğretmenler için kanunla güvence altına alınmıştır.
Atama dönemi yaklaşsa bile, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde ayrılıyorsa kıdem tazminatı talep etme hakkı vardır.
Bu hakkı kullanırken dilekçede açıkça “1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereği evlilik nedeniyle işten ayrılıyorum” ibaresi bulunmalıdır.
URL: https://ogretmenforum.com//konu/ozel-kurumda-calisan-ogretmen-evlilik-nedeniyle-tazminat-alabilir-mi.111/
  • Geri