Uzman ve Başöğretmenlikte Yeni Dönem: Sistem Baştan Yazılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),
uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarına ilişkin mevcut yapıyı köklü biçimde değiştirmeye hazırlanıyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı yeni modelde, kariyer basamaklarında
süre şartı yerine nitelik ve yeterlilik ön plana çıkacak. Bu kapsamda
ÖBA eğitimleri,
modül sistemi ve
değerlendirme yöntemi yeniden şekillendirilecek.
Bakanlık kulislerine yansıyan bilgilere göre, uzun süredir öğretmenlerin gündeminde olan
kariyer basamakları sınavının geleceği de bu düzenlemelerle birlikte netleşecek.
ÖBA Eğitimlerinde Yapısal Dönüşüm
Mevcut sistemde uzmanlık ve başöğretmenlik sürecinde kullanılan
Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) eğitimleri, büyük ölçüde çevrim içi ve pasif izlemeye dayalı olması nedeniyle eleştiriliyordu. Yeni modelle birlikte bu yapının terk edilmesi; içeriklerin
uygulama temelli,
ölçme-değerlendirme odaklı ve öğretmenin aktif katılımını gerektiren bir forma dönüştürülmesi planlanıyor.
Amaç, kariyer basamaklarında yükselen öğretmenlerin yalnızca hizmet süresini değil,
mesleki yeterliliklerini ve akademik derinliklerini de somut biçimde ortaya koyabilmeleri.
Eğitim Yetkisi Milli Eğitim Akademisi’nde Toplanıyor
MEB’in son dönemde hayata geçirdiği
Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlerin mesleki gelişiminde
tek yetkili yapı haline getirildi. Hizmet içi eğitimler, seminerler ve kariyer basamaklarına yönelik tüm programların artık bu çatı altında yürütüldüğü belirtiliyor.
Ara tatil seminerlerinden uzman ve başöğretmenlik eğitimlerine kadar pek çok başlıkta içeriklerin yeniden düzenlendiği, Akademi’nin
standart belirleyici bir rol üstlendiği ifade ediliyor.
Kariyer Basamaklarında Modül Sistemi
Yeni dönemin en dikkat çeken başlıklarından biri de
modül temelli eğitim modeli. Pasif video izleme uygulamalarının sona ermesiyle birlikte, öğretmenlerin aktif katılım göstereceği
Modül 1 – Modül 2 yapısının yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Yeni sistemde şu unsurlar öne çıkacak:
- Etkileşimli ve uygulamalı içerikler
- Mesleki uygulama çalışmaları
- Ölçme ve değerlendirme aşamaları
- Sınav veya başarı kriterleri
Pilot uygulamaları tamamlanan bu modelin,
2026–2027 eğitim öğretim yılından itibaren uzman ve başöğretmenlik unvanı alacak tüm adaylar için temel kriter haline gelmesi bekleniyor.
Kariyer Basamakları Sınavı Yeniden Gündemde
Yeni hazırlık süreciyle birlikte, kariyer basamaklarında
sınav odaklı bir değerlendirme modelinin yeniden gündeme gelmesi de güçlü ihtimaller arasında gösteriliyor. Bakanlığın nihai kararını, yeni sistemin tüm çerçevesi tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.
Uzmanlar, yapılacak değişikliklerin öğretmenlik kariyerinde
ölçülebilirlik, adalet ve mesleki kalite açısından belirleyici olacağını vurguluyor.