"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin." - M. Kemal Atatürk

Türk Eğitim-Sen’den Sendikal Haklar İçin Tarihi Kazanım

Yazdır

admin

Yönetici
Üye
Anayasa Mahkemesi, Türk Eğitim-Sen tarafından alınan sendikal karar doğrultusunda hareket eden bir öğretmene verilen disiplin cezasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, öğle arası nöbet tutmayan öğretmen hakkında uygulanan kınama cezasının sendikal hakları ihlal ettiğine hükmetti.

Kararla birlikte, sendika kararına dayanılarak gerçekleştirilen toplu eylemlerin, Anayasa’nın 51. maddesi kapsamında meşru sendikal faaliyet olduğu açık bir şekilde ortaya konuldu.

Olay, tam gün eğitim yapılan bir okulda görevli öğretmenin, üyesi olduğu sendikanın aldığı karar doğrultusunda öğle arası nöbet görevini yerine getirmemesiyle başladı. Bu gerekçeyle öğretmen hakkında disiplin soruşturması açılmış ve kınama cezası verilmişti. İlk derece mahkemeleri ile bölge idare mahkemeleri ise cezayı hukuka uygun bulmuştu.

Ancak Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemelerin bu yaklaşımını sendika hakkının ihlali olarak değerlendirdi. Kararda; öğretmenlerin dinlenme, beslenme ve ibadet gibi temel insani ihtiyaçlarının dikkate alınmadan, kesintisiz nöbet uygulamasına zorlanmasının sendikal eylemi haklı kılan önemli bir gerekçe olduğu vurgulandı.

Yüksek Mahkeme ayrıca, disiplin cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına dikkat çekerek, idarenin ve yargı mercilerinin sendika kararının gerekçelerini hiç irdelemeden ceza vermesinin ölçülülük ilkesini ihlal ettiğini belirtti.

Bu emsal karar, kamu çalışanlarının sendikal faaliyet kapsamında gerçekleştirdikleri toplu eylemler nedeniyle disiplin cezası ile karşı karşıya bırakılmalarının hukuka aykırı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Türk Eğitim-Sen’in, üyelerinin insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve sendikal haklarının korunması için yürüttüğü mücadelenin, Anayasa Mahkemesi kararıyla bir kez daha haklılığı tescillenmiş oldu.

• Geri