Evet, kadın öğretmenler, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereği evlendikten sonraki 1 yıl içinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.
Bu hak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda çalışanlar için de geçerlidir, çünkü özel kurumlar da iş kanununa tabidir.
Diyelim ki bir öğretmen;
Bu durumda kıdem tazminatı hakkı vardır.
Çünkü;
Evlilik nedeniyle ayrılıp kıdem tazminatını aldıktan sonra, MEB kadrolu öğretmenliğe atanmak bu hakkı ortadan kaldırmaz.
Yani özel kurumdan evlilik gerekçesiyle ayrılıp tazminat alınabilir, ardından kamuya atanmak mevzuata aykırı değildir.
Evlilik nedeniyle işten ayrılma hakkı, kadın öğretmenler için kanunla güvence altına alınmıştır.
Atama dönemi yaklaşsa bile, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde ayrılıyorsa kıdem tazminatı talep etme hakkı vardır.
Bu hakkı kullanırken dilekçede açıkça “1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereği evlilik nedeniyle işten ayrılıyorum” ibaresi bulunmalıdır.
Bu hak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda çalışanlar için de geçerlidir, çünkü özel kurumlar da iş kanununa tabidir.
Örnek Durum:
Diyelim ki bir öğretmen;- Özel bir rehabilitasyon merkezinde veya özel okulda çalışıyor,
- Sigortası 28 Ağustos 2024’te başladı,
- 6 Temmuz 2025’te evlendi,
- Ocak 2026’da MEB’e ataması yapılacak,
ve öğretmen Kasım 2025’te (yani evlilik tarihinden sonraki 4. ayda) “evlilik nedeniyle” ayrılmak istiyor.
Çünkü;
- 1 yılı aşkın süredir aynı işyerinde çalışıyor,
- Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl geçmeden ayrılıyor,
- Ayrılma nedeni “evlilik” olarak dilekçede açıkça belirtiliyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu hak sadece kadın çalışanlara tanınmıştır.
- İhbar tazminatı talep edilemez (çünkü kendi isteğiyle ayrılma söz konusudur).
- Dilekçeye evlilik cüzdanı fotokopisi mutlaka eklenmelidir.
- İşveren tazminat ödemeyi reddederse, çalışan İŞKUR veya arabuluculuk yoluyla hakkını alabilir.
MEB’e Atanacak Öğretmenler İçin Ek Bilgi
Evlilik nedeniyle ayrılıp kıdem tazminatını aldıktan sonra, MEB kadrolu öğretmenliğe atanmak bu hakkı ortadan kaldırmaz.Yani özel kurumdan evlilik gerekçesiyle ayrılıp tazminat alınabilir, ardından kamuya atanmak mevzuata aykırı değildir.
Sonuç
Evlilik nedeniyle işten ayrılma hakkı, kadın öğretmenler için kanunla güvence altına alınmıştır.Atama dönemi yaklaşsa bile, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde ayrılıyorsa kıdem tazminatı talep etme hakkı vardır.
Bu hakkı kullanırken dilekçede açıkça “1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereği evlilik nedeniyle işten ayrılıyorum” ibaresi bulunmalıdır.